O Zlatiboru

Zlatibor – okolina i okruženje

O Zlatiboru

Na oko 200 km od Beograda, Podgorice i Sarajeva nalazi se planina Zlatibor, dragulj zapadne Srbije, vazdušna banja gde se ukrštaju kontinentalni i primorski vetrovi. Zlatibor je planina sa oko 2.000 sunčanih sati godišnje što zajedno sa prirodnim lepotama kojima Zlatibor obiluje, domaćim secijalitetima i ljubaznim domaćinima predstavlja mesto za pravo uživanje. Zlatibor je već godinama najposećenija planina u Srbiji. Najviši vrh ovog parka prirode je Tornik (1496m), iznad kog se rascvetala ruža vetrova koja ovu planinu čini jedinstvenom oazom zdravlja.

O Gondoli

Zlatiborska Gold gondola – ponos celog Zlatibora – za veoma kratko vreme postala je ne samo najveća atrakcija, već i pravi turistički zamajac čitavog regiona.

Sa svojom trasom dugom skoro 9 kilometara, najduža je jednosegmentna panoramska gondola na svetu. Kapaciteta 800 putnika/h u 72 kabine sa po 10 mesta, i sa mogućnošću maksimalnog kapaciteta od 90 kabina i 1000 putnika/h, kreće se maksimalnom brzinom od 6 m/s. Vožnja od početne stanice u centru Zlatibora do krajnje stanice na najvišem vrhu Torniku, traje oko 30 minuta i pri tom se prelazi visinska razlika od 531m.

Ovo panoramsko uživanje ne bi bilo potpuno bez pauze na međustanici, koja se nalazi na otprilike pola puta do Tornika, a prelepo Ribničko jezero, koje se u svoj svojoj raskoši izvija jednim delom trase, prosto mami svakoga da bar na trenutak zastane i uživa u prelepom pogledu.

Gold gondola je upravo ono što je nedostajalo Zlatiboru da se učvrsti na mestu najposećenije domaće turističke destinacije – jedna posebna atrakcija, svojevrsni most između urbanog i ruralnog, veza između modernog i netaknutog Zlatibora i nešto što je otvorilo sasvim novu dimenziju turističke ponude. Naši posetioci su dobili priliku da uživajuu doživljaju iz jedne sasvim drugačije perspektive i slobodno se može reći da Zlatibor pre i posle gondole nije isti.

Sirogojno

Sirogojno je najpoznatije etno selo izgradjeno od kuća donetih iz svih krajeva Zlatibora. Kako bi se očuvala tradicija Zlatiborskog sela, u ovim kućama možete pogledati eksponate koji su se koristili u svakodnevnom životu jedne porodice.

U Etno selu Sirogojno možete istraživati autentične drvene kuće sa tradicionalno uređenim enterijerima, gde su svaki komad nameštaja i svaki ukras pažljivo izrađeni kako bi vam dočarali atmosferu starog vremena. Posetite radionice gde ćete moći da se upustite u različite zanate kao što su tkanje, pletenje, izrada tradicionalnih suvenira i mnoge druge veštine koje su se prenosile s kolena na koleno.

Sirogojno je poznato i po svojim vrednim pletiljama koje vunu pretvaraju u lepe ručno radjene džempere koje se prodaju po celoj Evropi. Tokom sezone, ovde se organizuju književna, muzička, likovna okupljanja, kao i izložbe letnje škole i predavanja.

Stopića pećina

STOPIĆA PEĆINA je smeštena u blizini mesta Rožanstva na Zlatiboru. Ulaz u pećinu se nalazi na 711,18m nadmorske visine, a sam ulaz je impresivan, jer je širina otvora 35m, a visina 18m. Ova pećina je dugačka oko 2000m, a visoka oko 50m.

Pored estetske lepote, Stopića pećina takođe nudi priliku za učenje i razumevanje procesa stvaranja pećinskih formacija. Edukativne ture pružaju informacije o geološkim procesima koji su oblikovali ovu pećinu, kao i o životu pod zemljom. Posetioci svih uzrasta imaju priliku da nauče o jedinstvenoj prirodnoj ravnoteži i očuvanju ovih dragocenih ekosistema.

Za sve ljubitelje fotografije, Stopića pećina je pravo blago. Fotografijski trenuci koje ćete uhvatiti u ovom podzemnom svetu će vam pružiti nezaboravne uspomene i predivne slike koje će zauvek ostati deo vašeg albuma.

Drvengrad

DRVENGRAD je etno selo koje je izgradjeno tako da podseća na grad. Nalazi se izmedju planine Tare i Zlatibora na brdovitom delu koji se zove Mećavnik, iznad sela Mokra Gora. Ovde možete videti mnogo zanimljivih stvari.
Centralni mali trg je popločan drvetom, a okolo su male drvene kuće. Emir Kusturica, naš poznati filmski reditelj, označio je ulice Drvengrada koje nose nazive po poznatim piscima i glumcima.

Drvengrad je čarobno mesto koje nudi jedinstveno iskustvo umetnosti, kulture i prirode. Bilo da ste zaljubljenik u film, umetnost, ili jednostavno želite da se prepustite očaravajućem ambijentu, Drvengrad vas poziva da istražite njegove tajne i dubinu. Planirajte vašu posetu i pripremite se da budete deo ovog neponovljivog umetničkog iskustva.